T: 0613331488
E: info@gewichtsconsulentaanhuis.nl

Blog 5 voor FIFO-food "keukenmeidenverdriet

Keukenmeidenverdriet

Dat het goed is iedere dag voldoende groenten te eten is wel bij iedereen bekend. Het voedingscentrum adviseert 250 gram per dag; PuurGezond zelfs 300 tot 400 gram per dag. Maar hoeveel groenten eet jij per dag? Als je alleen groenten bij het avondeten neemt, kom je meestal niet aan de aanbevolen hoeveelheid. En dat is niet gek, want weeg maar eens 250 tot 350 gram groenten af en leg dat op een dinerbord. Dat is echt een hele berg. Eet daarom ook bij de lunch wat rauwkost, neem een kop groentesoep of maak een lekkere salade met veel groenten. En heb je vaak bij het klaarmaken van het avondeten al trek? Leg dan alvast wat worteltjes, komkommer, tomaatjes of radijs klaar dan heb je wat te snoepen.

Tegenwoordig zijn de meeste groenten zijn het hele jaar verkrijgbaar maar als je gaat voor smaak, het milieu en je portemonnee dan is het beter om groenten van het seizoen te nemen. Voor deze maand zijn dat de volgende groenten: bloemkool, boerenkool, knolselderij, pastinaak, pompoen, prei, koolraap, radijs, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spinazie, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool, wortelen.

Om zelf aan de slag te gaan met een van de groenten heb ik een recept voor je opgezocht met keukenmeidenverdriet ook wel armeluisasperges genoemd: schorseneren. Dit recept is van Karin Luiten en staat op haar site ‘koken met Karin’

Nodig voor 4 personen:
800 gram schorseneren
200 ml slagroom
1 ei
100 gram achterham
100 gram Parmezaanse kaas
1 eet lepel Dijonmosterd
versgeraspte nootmuskaat
zout & peper uit de molen
kneep citroensap
wat boter

Oven voorverwarmen op 200° C. Schil de schorseneren met een dunschiller, snij ze in stukjes van 4-5 cm en spoel goed schoon. Bewaar ze meteen in een bak water met wat citroensap, tegen het verkleuren. Kook ze in water met zout in ± 10 minuten beetgaar (check of een mespunt er makkelijk in gaat). Klop slagroom, ei, mosterd, nootmuskaat, wat zout en flink wat peper glad in een grote kom. Snij de ham in reepjes, rasp de Parmezaanse kaas grof. Meng alle ham en de helft van de kaas door de room. Giet de schorseneren af en schep erdoor. Doe de hele bups over in een met boter ingevette ovenschaal (Ø 20 cm). Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas. Gratineer ± 20 minuten in de oven tot goudbruin en lekker bubbelend. Serveer met een lekkere salade.

Terug naar pagina Gewichtsconsulent aan huis
Naar pagina FIFO-food